Pieczona wołowina z z parowymi warzywami
Idealny obiad dla całej rodziny? Zdecyduj się na przyrządzenie pieczonej wołowiny z warzywami!
Składniki na danie Pieczona wołowina z z parowymi warzywami
0,5kg polędwicy wołowej
200g marchewki
1 duża cebula
2 cebulki-dymki
100ml bulionu mięsnego
70g imbiru
Składniki na marynatę
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ciemnego miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak przyrządzić wołowinę z warzywami?
Zacznij od marynaty!
Wymieszaj miód razem z sosem sojowym i mąką. Następnie, zalej połową tak przygotowanej mikstury mięso, wcześniej opłukane, osuszone i pokrojone w cienkie paseczki. Odstaw wszystko na 20 minut.
Obierz i pokrój w plastry marchew, cukinię i cebulę. Oczyść z nasionek paprykę, a następnie pokrój ją w pasy mniej więcej 3 centymetrowe. Obierz i skrój cebulki-dymki tak samo, jak paprykę. Następnie, pozostanie obranie i posiekanie imbiru.
Obsmaż zamarynowane mięsko z obu stron, najlepiej na oleju. Odłóż je po kolei na papierowy ręcznik, w celu wchłonięcia się w niego tłuszczu. Później, przełóż mięso na talerz.
Na patelni umieść pokrojone warzywa –mogą dusić się na tłuszczu, pozostałym ze smażenia mięsa! Trzymaj je pod przykryciem około 10 minut, zalewając warzywa bulionem. Zmniejsz nieco ogień, dodaj pozostałą część marynaty i gotuj wszystko razem, mieszając. Dorzuć imbir i podduś potrawę jeszcze przez minutę. Pozostało już tylko dorzucić mięso, wymieszać i zostawić wszystko przez około 2 minuty, na wolnym ogniu.
Smacznego! Pieczona wołowina z z parowymi warzywami polecana jest przez dietetyk katowice
Po więcej przepisów zapraszamy na bloga kulinarnego.