Łosoś z parmezanem

ŁOSOŚ Z PARMEZANEM

Jeżeli nie masz pomysłu na obiad dla czterech osób, koniecznie zapoznaj się z tym wspaniałym, smacznym i zdrowym przepisem! Na stół wjeżdża… Łosoś z parmezanem!

Składniki, potrzebne do przyrządzenia dania

świeży koperek
natka pietruszki
120g miękkiej bułki
2 cytryny
50g startego, świeżego parmezanu
oliwa z oliwek
4 filety z łososia (jeden filet = jedna porcja)

Jak przygotować łosoś z parmezanem ?

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Następnie, zmiksuj bułkę na drobne okruszki. Umyj koperek i natkę pietruszki, osusz je i posiekaj. Zadbaj o to, by wyszły z nich równe 3 łyżki, w dowolnych proporcjach. Zmieszaj okruszki z parmezanem i ziołami. Do mikstury, dodaj wyciśnięty z jednej cytryny sok, a później zmieszaj wszystko razem – konsystencja mieszanki powinna przypominać gęstą pastę.
Filet z łososia umyj w zimnej wodzie i osusz na papierowym ręczniku. Potraktuj go lekko solą i pieprzem, a następnie ułóż na posmarowanej oliwą blaszce. Rozłóż na wierchu ryby wcześniej przygotowaną pastę, przyciskając ją ręką. Wstaw tak przygotowanego łososia na 10 minut do piekarnika. Drugą cytrynkę pokrój w ćwiartki i ozdób nimi rybę – skropiona świeżą cytryną będzie smakowała obłędnie!

Uwagi dietetyk katowice do przepisu łosoś z parmezanem!

Jeżeli po ustalonym czasie pieczenia wierzch łososia nie przyrumieni się w piekarniku, włącz na chwilę opiekacz – uwierz, że to pomoże mu nabrać kolorów!

Po więcej przepisów zapraszamy na bloga kulinarnego.

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *