Jesienna sałatka z awokado

Jesienna sałatka z awokado

Lubisz jeść smacznie, ale zdrowo? Zielona sałatka jest doskonałą propozycją dla każdego kulinarnego smakosza, ceniącego zdrowy styl życia!

Składniki Jesienna sałatka z awokado

1 opakowanie mieszanki sałat (dowolnie)
10dag orzechów piniowych
1 dojrzałe awokado
1 zielony ogórek
1 pęczek szczypiorku
1 cytryna
sól morska, swieżo zmielony pieprz
opcjonalnie: sos winegret (można przygotować własnoręcznie)

Jak przygotować Jesienna sałatka z awokado?

Umyj awokado i obierz je ze skórki. Następnie, przetnij na pół, usuń pestkę i skrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny po to, by nie straciło swojego koloru! Umyj i osusz szczypiorek, następnie posiekaj go w małe kawałki. Później, umyj i skrój w większą kostkę zielony ogórek. Wsyp do półmiska przygotowany miks sałat. Dodaj do niego awokado, szczypiorek i polej sosem winegret dla uzyskania jeszcze bardziej intensywnego smaku. Na sam koniec, posyp sałatkę piniowymi orzeszkami, najlepiej uprażonymi. Przepis poleca dietetyk katowice.

Uwaga!

Awokado obniża „zły cholesterol” – zatem, jeżeli chcecie być fit, nie bójcie się dodawać go do sałatek!

 

Po więcej przepisów zapraszamy na bloga kulinarnego.

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *