Jesienna sałatka z awokado
Lubisz jeść smacznie, ale zdrowo? Zielona sałatka jest doskonałą propozycją dla każdego kulinarnego smakosza, ceniącego zdrowy styl życia!
Składniki Jesienna sałatka z awokado
1 opakowanie mieszanki sałat (dowolnie)
10dag orzechów piniowych
1 dojrzałe awokado
1 zielony ogórek
1 pęczek szczypiorku
1 cytryna
sól morska, swieżo zmielony pieprz
opcjonalnie: sos winegret (można przygotować własnoręcznie)
Jak przygotować Jesienna sałatka z awokado?
Umyj awokado i obierz je ze skórki. Następnie, przetnij na pół, usuń pestkę i skrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny po to, by nie straciło swojego koloru! Umyj i osusz szczypiorek, następnie posiekaj go w małe kawałki. Później, umyj i skrój w większą kostkę zielony ogórek. Wsyp do półmiska przygotowany miks sałat. Dodaj do niego awokado, szczypiorek i polej sosem winegret dla uzyskania jeszcze bardziej intensywnego smaku. Na sam koniec, posyp sałatkę piniowymi orzeszkami, najlepiej uprażonymi. Przepis poleca dietetyk katowice.
Uwaga!
Awokado obniża „zły cholesterol” – zatem, jeżeli chcecie być fit, nie bójcie się dodawać go do sałatek!
Po więcej przepisów zapraszamy na bloga kulinarnego.