Grillowany indyk w sałacie

Grillowany indyk w sałacie

Latem potrzebujemy raczej lekkich, zdrowych posiłków. Jednym z nich może okazać się… Przepyszna sałatka z indyka, z słodko-ostrym dressingiem musztardowym!

Jakie składniki przygotować?

Grillowany indyk w sałacie – Składniki na sałatkę

miks dowolnych sałat
1 pęczek rzodkiewek
1 czerwona papryka
250g pomidorków koktajlowych
posiekana natka pietruszki
jajka na twardo (1 sztuka = 1 osoba)
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
ok 500 g piersi z indyka
sól i pieprz

Składniki na sos

3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy sarepskiej
½ łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki octu winnego

Jak przygotować Grillowany indyk w sałacie?

Umyj indyka i pokrój w miarę na drobne kawałeczki. Posól go, dopraw pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Następnie, usmaż go tak, by się zarumienił.

Umyj dokładnie miks sałat i poukładaj całość na talerzach – najlepiej, jedną dużą garść na każdą osobę. Pokrój rzodkiewkę i paprykę, a następnie ułóż je na sałacie. Usmażonego indyka umieść na przygotowanych warzywach i posyp go posiekaną drobno pietruszką. Później, pokrój na pół pomidorki koktajlowe. Idealnie, jeżeli rozłożysz je wokół przygotowanej potrawy, nadając całości wizualnego smaku. Pokrój jajka na 4 części i rozłóż je również na każdym talerzu.

Sos stworzysz, mieszając po prostu wszystkie składniki razem – wykorzystaj do tego małą miseczkę lub specjalny pojemniczek na dressing. Następnie, polej tak przygotowaną miksturą każdą porcję utworzonego dania. Przepis poleca dietetyk katowice.

Proste, prawda?

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *