Drosz z świeżym karczochem

Dorsz z świeżym karczochem

Pragniesz ugotować ciekawy, wymyślny obiad dla swoich znajomych? Co powiesz na aromatycznego dorsza ze świeżym karczochem?

Co potrzebujesz do przygotowania potrawy?

2 filety z dorsza (najlepiej norweskiego)
4 sztuki karczocha
1 cytryna
2 ząbki czosnku
400g niewielkich ziemniaków
4dl bulionu drobiowego
0.5dl białego wina wytrawnego
2 łyżki stołowe majeranku
2 łyżki stołowe oliwki
1dl oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe orzeszków pinii
sól morska
czarne oliwki (kilka sztuk)

Drosz z świeżym karczochem No, to gotujemy!

Na początek, opłucz i osusz filety. Następnie, zawiń każdą sztukę w folię spożywczą, a później w aluminiową. Pamiętaj, żeby sprawdzić szczelność rolek! Dzięki temu, filety nie rozpadną się podczas ich krojenia. Gotuj filety przez około 20 minut w temperaturze 75-80 st. C.

Teraz kolej na… Karczochy! Usuń wierzchnią warstwę, odetnij końce ich płatków oraz pozbądź się łodygi. Przekrój warzywo na cztery kawałki oraz pousuwaj z niego miękką część. Później, obierz ziemniaczki i je również pokrój na cztery części. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj karczochy i ziemniaki. Oczywiście, dopraw je jeszcze solą oraz pieprzem. Do tego, dorzuć pokrojony czosnek i odrobinę wytrawnego wina. Doprowadź całość do wrzenia, dodając bulion. Ugotuj warzywa i na samym końcu przypraw wywar z karczochów. Przepis poleca dietetyk katowice

Rybę umieść na warzywach, doprawiając ją solą morską i dekorując czarnymi oliwkami oraz orzeszkami pinii.

Smacznego! Po więcej przepisów zapraszamy na bloga kulinarnego.

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *